czwartek, 6 maja 2010

Ryż, jabłka, sok malinowy



Są czasem takie dni w życiu kobiety, że je jak nakręcona. Ktoś znalazł właściwe określenie na takie dni "Gastroatak", dziękuję. Ja tak mam. Zdarza mi się to dość często, a wtedy mogłabym siedzieć z krzesełkiem przy lodówce i jeśc, jeść, jeść. I tak bez końca.
Dziś jest ten dzień i dziś naszła mnie ochota na ryż, na jabłka, na sok malinowy.. na dużą dawkę cukru, na coś co da mi mocnego kopa.


Mamy maj, mamy maj i mamy deszcz, wiatr i praktycznie zero słońca.
Mamy maj, niby piękny maj. Ach, lato, tęsknię za Tobą. Ach słońce, wróć.
Ach, ciepła pogodo, wróć.


Przepis na ryż z jabłkami pachnącymi cynamonem w delikatnej osłonce z karmelu zanurzony w śnieżnobiałej kołderce jogurtu.






Składniki :


100 g ryżu
1 duże jabłko
Cynamon
3 łyżki fruktozy ( można spokojnie użyć cukru, należy pamiętać, że fruktoza jest słodsza więc trzeba zwiększyć ilość cukru )
Małe opakowanie jogurtu naturalnego
Sok malinowy


Sposób wykonania :


Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu ( jest to ok 12 - 18 min na małym ogniu ), w międzyczasie obieramy jabłka ze skórki, kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnie, obsypujemy cynamonem i fruktozą/cukrem. Karmelizujemy (Jabłka muszą zmięknąć.)
Odcedzamy ryż i mieszamy z jabłkami, zalewamy jogurtem i sokiem malinowym.


Smacznego! :)


3 komentarze:

Paula pisze...

lubię takie dania na słodko, a ryż w szczególności :)

Mirabelka pisze...

O rany, ale pychota :)

asieja pisze...

ale mam ochotę na słodki ryż.. przez Ciebie!