Dziś jest ten dzień i dziś naszła mnie ochota na ryż, na jabłka, na sok malinowy.. na dużą dawkę cukru, na coś co da mi mocnego kopa.
Mamy maj, mamy maj i mamy deszcz, wiatr i praktycznie zero słońca.
Mamy maj, niby piękny maj. Ach, lato, tęsknię za Tobą. Ach słońce, wróć.
Ach, ciepła pogodo, wróć.
Przepis na ryż z jabłkami pachnącymi cynamonem w delikatnej osłonce z karmelu zanurzony w śnieżnobiałej kołderce jogurtu.
Składniki :
100 g ryżu
1 duże jabłko
Cynamon
3 łyżki fruktozy ( można spokojnie użyć cukru, należy pamiętać, że fruktoza jest słodsza więc trzeba zwiększyć ilość cukru )
Małe opakowanie jogurtu naturalnego
Sok malinowy
Sposób wykonania :
Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu ( jest to ok 12 - 18 min na małym ogniu ), w międzyczasie obieramy jabłka ze skórki, kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnie, obsypujemy cynamonem i fruktozą/cukrem. Karmelizujemy (Jabłka muszą zmięknąć.)
Odcedzamy ryż i mieszamy z jabłkami, zalewamy jogurtem i sokiem malinowym.
Smacznego! :)
3 komentarze:
lubię takie dania na słodko, a ryż w szczególności :)
O rany, ale pychota :)
ale mam ochotę na słodki ryż.. przez Ciebie!
Prześlij komentarz