środa, 24 marca 2010

Miało być spaghetti...

Miało być, miało, ale nie ma. Będzie, obiecuję.
Jest godzina 23:40, mój obiad miałam zamieścić kilka godzin temu, ale bawiłam się z szablonami.. w końcu wszystko się usunęło i musiałam całość pisać od nowa... Całe szczęście, sytuacja opanowana! Z efektu jestem zadowolona, a Wam się podoba ?

W takim razie mój spóźniony obiad to : Cielęcinka w sosie własnym z ryżem oraz nasz polski król KOTLET SCHABOWY Z ZIEMNIAKAMI I MIZERIĄ! Cielęcina jest daniem typowo dietetycznym, ale jej smak wynagradza wszystko! Polecam szczególnie tym, którzy uważają, że dania dietetyczne są pozbawione smaku! :)


Składniki (na jedną porcję) :

- 20 dag cielęciny
- Przyprawa ziarenka smaku
- Pieprz, sól
- Torebeczka ryżu
- Woda
- Łyżka mąki

Sposób wykonania :

Cielęciny kroimy w paski, myjemy, zalewamy wodą i przyprawiamy ziarenkami smaku, pieprzem i solą i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości ( około 50 min ). Zaprawiamy łyżką mąki.

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ok 12-18 min.)


Nasz polski Kotlet Schabowy


Składniki (na jedną porcję) :

- 1 plaster schabu b/k
- 1 jajko
- Bułka tarta
- Ziemniaki ( ilość zależy od Was)
- Ogórek
- Jogurt naturalny
- Sól, pieprz, ziarenka smaku
- Oliwa z oliwek do smażenia

Sposób wykonania:

Mięso myjemy, rozbijamy tłuczkiem doprawiamy ziarenkami smaku. Obtaczamy kolejno : jajko-bułka, czynność można powtórzyć, panierka będzie wtedy grubsza i pulchniejsza.
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy (ok 15- 20 min.) Mięso smażymy na rozgrzanej oliwie po ok 2-3 min z każdej strony (Uważajcie, bo łatwo można je przypalić, lepiej smażyć dłużej, na mniejszym ogniu.)

Ogórka obieramy, kroimi w paseczki, doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy jogurtem naturalnym

I voila! Smacznego! :)

2 komentarze:

Alicja w kuchni pisze...

Kotlet to klasyka :D Piękny ryż! I piękny szablon znalazłaś ! Taki wesoły, wiosenny, super ! :D

Waniliowa Chmurka pisze...

Ja kotleta i mizerii to nie, ale takie polędwiczki to może..