sobota, 20 lutego 2010

" Tarta grzechu warta! "

Panna Tarta, słodka, na kruchym spodzie i koniecznie z owocami! :)



Ta, jest idealna. Diabeł tkwi w szczegółach - w przypadku tarty najważniejszym szczegółem jest ciasto. Musi być kruche, nie za miękkie, nie za twarde, po prostu kruche. Jeśli czas nie pozwala nam na upieczennie tradycyjnego, kruchego spodu, wykorzystajmy herbatniki i masło.


A ferie trwają... trwają.. i zaraz się skończą... trzeba będzie wrócić do swoich obowiązków..
Ale.. jeśli w ten weekend macie trochę czasu polecam Wam wybrać się na zimowo- wiosenny spacer, chociaż na pół godziny, bo czasami warto.. odświeżyć swój umysł, duszę, zregenerować organizm po długim zimowym śnie. :)



Przepis na niezawodną tartę :

- 4 opakowania herbatników ( po 65 g każde )
- około 120 g masła
- 2 budynie waniliowe ( po 70 g każdy )
- 600 ml mleka
- Spora kiść winogron

Sposób wykonania :

Herbatniki drobno kruszymy i łączymy je ze stopionym masłem. Wykładamy spód formy i schładzamy przez ok 10 min w lodówce. W międzyczasie robimy masę budyniową - gotujemy 600 ml mleka, kiedy zacznie wrzeć zdejmujemy je z ognia i wsypujemy oba budynie szybko mieszając, by uniknąć grudek (polecam do tego widelec ). Wyjmujemy nasz spód i wylewamy masę budyniową, układamy rozkrojone na pół winogrona i wkładamy do lodówki. Tartę można polać galaretką, ja pominęłam ten etap :)

SMACZNEGO!!! :):) Czekam na opinie :)


1 komentarz:

asiejka pisze...

musiałaś miec dużo cierpliwości,
by na wierzchu tak idealnie poukładac te owoce
piękna jest