sobota, 13 lutego 2010

Łosiosiowo koreczkowo!


Łosoś to chyba moja ulubiona ryba, mogę go jeść pod każdą postacią i nigdy mi się nie znudzi.
Myślę, że takie koreczki to trafny sposób na zaspokojenie małego głodu. :) Tak naprawdę można nadziać na wykałaczkę, wszystko to co na aktualnie mamy ochotę. Robienie ich daje nam pełne pole do popisu! Czy to nie cudowne ? Cokolwiek dodasz do łososia - to on zawsze będzie wyjątkowy. Zawsze, zawsze, zawsze!!!
Nie wspomnę o tym jak świetnie można się bawić przy robieniu takich koreczków! :) Gorąco wam je polecam! Są przepyszne!



Składniki :
- Głównym i nieodłącznym składnikiem koreczków jest dobry humor, trochę cierpliwości i zapał do pracy! :)
- 100 g łososia
- kilka plasterków żółtego sera
- kilka kostek fety ( ja uwielbiam fetę Arli w kubeczku, najlepsza jest ta z ziołami )
- 1 cytryna
- ogórek
- marynowany w oleju czosnek ( naprawdę polecam wam czosnek firmy EFKO - "Czosnek w oleju z przyprawami Hot Garlic )
- oliwki ( u mnie zielone, wydrylowane )
- pomidorki cherry
- cytryna
- serek czosnkowy ( jeśli chcecie dodać coś od siebie zmieszajcie serek naturalny ze startym chrzanem i przyprawami - np. pieprzem, solą )
- wykałaczki
-natka pietruszki i koperek do dekoracji

Wykonanie :

Ogórka kroimi w plastry o szerokości około 0,5 - 1 cm (mają stanowić podstawę naszych koreczków), dzielimy je na pół, pomidorki również kroimi na pół, masakrujemy chrzan i mieszamy z serkiem, doprawiamy do smaku. W między czasie cytrynę kroimi na ósemki, a ser żółty w paski o szerokości 1 cm. Łososia dzielimy na niewielkie kawałki, każdy smarujemy serkiem i zwijamy w rulonik. A teraz przechodzimy do nabijania na wykałaczkę, kolejno - ogórek, łosoś, oliwka ; ogórek, łosoś, kostka sera feta ; ogórek, łosoś, pomidor, feta ; łosoś, ogórek, ząbek czosnku ; łosoś, ogórek, żółty ser, ser feta... i co wam dusza podpowie!

Brak komentarzy: